Forberedelsestid
5 minutter
Tilberedningstid
5 minutter
Samlet tid
10 minutter
Prøv denne cremede plantebaserede mayo!
Mayonnaise er en klassiker i køkkenet – en cremet, fyldig dressing, der kan løfte alt fra sandwiches og burgere til salater og kartofler. Traditionelt laves mayonnaise med æg, men de seneste år er der kommet stor fokus på plantebaserede alternativer, som både smagers skønt og giver nye muligheder i det grønne køkken.
Denne lækre mayonnaise laves på aqua faba, altså kogevandet fra bælgfrugter. Når du koger dine bælgfrugter fx. afskallede hestebønner eller afskallede Ingrid ærter, så genbrug vandet og forsøg dig med en lækker fyldig og cremet mayonnaise.
Smagsmæsssigt er plantebaseret mayonnaise neutral og mild, hvilket gør den utrolig alsidig. Den kan krydses og varieres på utallige måder! Du kan kan lave en lækker aioli med hvidløg, bruge friske krydderurter eller krydderier til at lave din nye yndlingsdressing.
Opskrift
Ingredienser
- 3 spsk aqua faba (væsken fra kogte afskallede hestebønner)
- 1 tsk sennep
- 1 spsk citronsaft eller æbleeddike
- ½ tsk salt
- 1,5 dl neutral olie (fx. raps eller solsikke)
Fremgangsmåde
- Kom aqua faba, sennep, citronsaft og salt i et højt glas.
- Tilsæt olie ovenpå.
- Sæt stavblenderen i bunden og blend I 10 sekunder, og træk langsomt op.
- Mayoen emulgerer! Smag evt. til med meresalt, syre eller hvidløg.
Tips:
- Koges ind – Når du har kogt de afskallede hestebønner, kan vandet koges ind, så du får en god aqua faba.
- Kold aqua faba – Brug kold aqua faba for bedste resultat. Det tykner yderligere i køleskab.
- Indgrid ærter – Du kan også bruge kogevandet fra dine afskallede Ingrid ærter som din aqua faba.
- Krydret variant – chili, paprika eller friske krydderurter giver ekstra smag. Prøv dig frem med dine yndlings krydderier.
- Aioli – Lav en lækker plantebaseret aioli ved at tilsætte hvidløg til din mayo.
Tilbehør:
- Frisk salat – Brug din mayo til at lave en lækker dressing til din friske salat.
- Sandwich – Brug din mayo eller dressing i en lækker sandwich.
Bælgfrugter er fremtiden
Fordelen ved plantebaseret mayonnaise er ikke kun, at den kan spises af veganere og folk med æggeallergi. Den er også et mere bæredygtig alternativ. Ved at undgå æg og i stedet ydnytte ingredienser, som man ellers ville smide ud – fx. kogevandet fra dine bælgfrugter – mindsker man madspild og reducere sit klimaaftryk.
I hverdagen kan plantebaseret mayonnaise bruges præcis som den traditionelle version. Den er perfekt i en sandwich, som dip til grøntsagsstave eller pommes frites, som base i kartoffelsalat eller som dressing i en wrap. Den fungerer både i det kolde køkken og som tilbehør til varme retter, hvor dens cremede konsistens giver en lækker balance til sprøde eller krydrede elementer.
En ekstra bonus er, at man selv nemt kan lave plantebaseret mayonnaise derhjemme på få minutter. Kort sagt er plantebaseret mayonnaise et moderne bud på en klassiker: En let, cremet og alsidig dressing, der viser hvordan plantebaseret mad kan være velsmagende, praktisk og bæredygtig.
Derfor er bælgfrugter klimavenlige
Det er oplagt at bruge kogevandet fra dine bælgfrugter til madlavning, når du tænker mere klimabevidste valg ind i din madlavning, da det er et produkt du normalt ville smide ud. Bælgfrugter har lang holdbarhed og kan bruges i al verdens forskellige retter, hvilket gør dem ideelle at have som en del af sin husholdning, specielt hvis man vil tænke klimabevidst.
En enkel, men lækker opskrift
Når du laver plantebaseret mayonnaise, så er det ikke bare et bæredygtigt valg, men det er også en enkel opskrift og et lækkert resultat. Når du bruger bælgfrugter i din madlavning, får du både protein, fibre og en delikat smag til dine retter. Og hvad er mere oplagt end at genbruge kogevandet fra dine bælgfrugter til en super velsmagende plantebaseret mayonnaise, som kan bruges til diverse dips, dressinger eller som den er.
Du kan lave en lækker humus af fx. afskallede Indgrid ærter og bruge kogevandet herfra til din mayo, og på den måde har du to lækre tilbehør til middagsbordet eller til din frokost. Det kan både tilføre smag og næring til dine retter. Det er bare om at komme igang! Velbekomme!